Slovník
Ve Francii jsou tak označována velká vína patřící do určité uznané apelace. Požadavky na jejich zařazení vytyčuje INAO - Institut National des Appelations d´Origine (Národní institut pro označení půvo... více
Destilát získaný ze zkvašených matolin po lisování bílých odrůd nebo z matolin po vylisování červeného vína. Jeho hrubá chuť se zjemňuje ležením. Pojmenování grappa se užívá v Itálii, ve Francii se te... více
I víno se může hodnotit hmatem - vjem tlaku bublinek v ústech u šumivých vín a nebo např. také viskozita, vazkost a hutnost vín.
Víno přijímá vzdušný kyslík, a není-li dostatečně zasířeno, pak hnědne.
Při sensorickém hodnocení vína se smyslové vjemy - čistota, barva, vůně, chuť, celková harmonie - převádějí v závislosti na použitém schématu hodnocení na číselné vyjádření, které dovoluje srovnávání ... více
Výrobní a společenské poměry na vinicích v okolí obcí upravovalo ve středověku a mnohde i později horenské právo, což byl soupis povinností a práv majitelů vinic, nájemců vinic a pracovníků na nich.
Vyskytuje se hlavně u vín červených s vysokým obsahem tříslovin a nízkým obsahem kyselin. Mění se chuť vína, rozpadá se červené barvivo, případně se uvolňuje oxid uhličitý. Víno je třeba ihned přetoči... více
V minulosti měl na starosti hlídání vinice od zaražení hory. Chránil vinohrady před zloději, ale i živočišnými škůdci.
Réva má květenství složené, hroznovité. Stopka přechází v rozvětvenou hlavní osu a na postranních větvičkách jsou kvítky ve svazečcích. Jen malá část z nich se oplodní a nasadí se bobule. Při nepřízni... více
Usušené bobule bezsemenných odrůd se nazývají hrozinky a produkují se hlavně ve vinařských oblastech s dlouhým a suchým podzimem. Ze 100 kg hroznů se získává 20-30 kg hrozinek.
Pravidelné požívání hroznů má příznivý vliv na trávící ústrojí, jaterní funkce, krevní oběh a na výměnu látkovou. Hroznovou kúrou se léči: nechutenstvím úprava žaludeční sekrece, chronické zácpy a kol... více
Pro výrobu hroznové šťávy se užívají mošty odrůd s nižším obsahem kyselin i cukrů. Mošty se upravují čiřením, filtrací a sterilováním za studena nebo za tepla. Často se mošty zahušťují a uchovávají v ... více
Podle nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 definován jako tekutý neředěný produkt získaný z čerstvých vinných hroznů, u kterého nepřekračuje obsah alkoholu 1% objemové.
Odrůdy révy dělíme na moštové, stolní, podnožové a pro zvláštní účely. Stolní musí mít atraktivní vzhled hroznů, řídké rozložení bobulí, lákavé vybarvení slupky bobulí, tužší dužninu a k ní přirostlou... více
Víno pevné struktury, dostatečného extraktu, vyrovnané viskozity, výraznějšího charakteru. O velmi hutných vínech se říká, že "se dají kousat".
Odrůdy získané mezidruhovým křížením mezi americkými druhy a evropskými odrůdami, které jsou tolerantní nebo i rezistentní proti houbovým chorobám na révě, případně i proti révokazu.
Kategorie vín vzniklých z moštů, které dosáhly 15-19 stupňů cukernatosti a případně v nich byl zvýšen obsah alkoholu cukřením sacharózou.
Víno prosté, nekomplikované, je snadné jej pít; vhodné k běžnému pití. Je zpravidla lehčí, srovnané ve všech svých složkách.
Výraz pro souhrnný projev buketních i chuťových látek vznikajících při dlouhodobém uložení vína v příliš teplém prostředí.
Kategorie vín vzniklých z moštů, které dosáhly 19-21°cukernatosti a u nichž nebylo přikročeno ke zvyšování obsahu alkoholu cukřením.
U tichých vín se pohybuje v rozmezí 700-800 cal na 1 litr, v němž je současně obsaženo mnoho různých minerálních látek: 1000 mg K, 100 mg Mg, 90 mg Ca, dále Na, Fe, J, Co, Zn, Cu, Mn, Mo. Z celkového ... více
Po prvním stáčení mladého vína zůstávají na dně nádoby odumřelé buňky kvasinek a vytvářejí šedohnědý kal smíšený s vinným kamenem. Z kalů se získává zbytek vína na vakuových lisech nebo plachetkových ... více
Dřevěné sudy se ve vinném sklepě ukládají na vodorovné trámy spočívající na betonových podstavcích a podkládají se čtyřmi základky ve formě trojbokých hranolů.
Skleněná nádoba baňatého tvaru se zúženým hrdlem, někdy opatřená skleněnou zátkou. Slouží k dekantování starších ročníků červených vín. Někde je zvykem servírovat v karafách stolní vína volně točená z... více
Barvivo na dobarvování některých dezertních vín. Vzniká tavením cukru při teplotě 200°C. Je sirupovité konzistence a je rozpustný ve vodě i v lihu.
Bílé víno vyrobené z modrých hroznů. Lisují se buď celé hrozny, jako tomu je v oblasti Champgne. Tlakem praskají bobule modrých hroznů a vytéká z nich bezbarvý mošt chudý na třísloviny. Nebo se hrozny... více
Souhrn atmosferických jevů, které lze zaznamenat v určité oblasti a lze o nich prohlásit, že jsou zde charakteristické.