Slovník


, 1098x4. duben 2016Grand cru

Ve Francii jsou tak označována velká vína patřící do určité uznané apelace. Požadavky na jejich zařazení vytyčuje INAO - Institut National des Appelations d´Origine (Národní institut pro označení půvo... více

, 1233x4. duben 2016Grappa

Destilát získaný ze zkvašených matolin po lisování bílých odrůd nebo z matolin po vylisování červeného vína. Jeho hrubá chuť se zjemňuje ležením. Pojmenování grappa se užívá v Itálii, ve Francii se te... více

, 1157x4. duben 2016Hmatový vjem

I víno se může hodnotit hmatem - vjem tlaku bublinek v ústech u šumivých vín a nebo např. také viskozita, vazkost a hutnost vín.

, 1151x4. duben 2016Hnědnutí vína

Víno přijímá vzdušný kyslík, a není-li dostatečně zasířeno, pak hnědne.

, 1073x4. duben 2016Hodnocení vína

Při sensorickém hodnocení vína se smyslové vjemy - čistota, barva, vůně, chuť, celková harmonie - převádějí v závislosti na použitém schématu hodnocení na číselné vyjádření, které dovoluje srovnávání ... více

, 1229x4. duben 2016Horenské právo

Výrobní a společenské poměry na vinicích v okolí obcí upravovalo ve středověku a mnohde i později horenské právo, což byl soupis povinností a práv majitelů vinic, nájemců vinic a pracovníků na nich.

, 1106x4. duben 2016Hořknutí vína

Vyskytuje se hlavně u vín červených s vysokým obsahem tříslovin a nízkým obsahem kyselin. Mění se chuť vína, rozpadá se červené barvivo, případně se uvolňuje oxid uhličitý. Víno je třeba ihned přetoči... více

, 1162x4. duben 2016Hotař

V minulosti měl na starosti hlídání vinice od zaražení hory. Chránil vinohrady před zloději, ale i živočišnými škůdci.

, 1127x4. duben 2016Hrozen

Réva má květenství složené, hroznovité. Stopka přechází v rozvětvenou hlavní osu a na postranních větvičkách jsou kvítky ve svazečcích. Jen malá část z nich se oplodní a nasadí se bobule. Při nepřízni... více

, 1078x4. duben 2016Hrozinky

Usušené bobule bezsemenných odrůd se nazývají hrozinky a produkují se hlavně ve vinařských oblastech s dlouhým a suchým podzimem. Ze 100 kg hroznů se získává 20-30 kg hrozinek.

, 1058x4. duben 2016Hroznová léčba

Pravidelné požívání hroznů má příznivý vliv na trávící ústrojí, jaterní funkce, krevní oběh a na výměnu látkovou. Hroznovou kúrou se léči: nechutenstvím úprava žaludeční sekrece, chronické zácpy a kol... více

, 1085x4. duben 2016Hroznová šťáva

Pro výrobu hroznové šťávy se užívají mošty odrůd s nižším obsahem kyselin i cukrů. Mošty se upravují čiřením, filtrací a sterilováním za studena nebo za tepla. Často se mošty zahušťují a uchovávají v ... více

, 1112x4. duben 2016Hroznový mošt

Podle nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 definován jako tekutý neředěný produkt získaný z čerstvých vinných hroznů, u kterého nepřekračuje obsah alkoholu 1% objemové.

, 1136x4. duben 2016Hrozny stolní

Odrůdy révy dělíme na moštové, stolní, podnožové a pro zvláštní účely. Stolní musí mít atraktivní vzhled hroznů, řídké rozložení bobulí, lákavé vybarvení slupky bobulí, tužší dužninu a k ní přirostlou... více

, 1167x4. duben 2016Hutné víno

Víno pevné struktury, dostatečného extraktu, vyrovnané viskozity, výraznějšího charakteru. O velmi hutných vínech se říká, že "se dají kousat".

, 1098x4. duben 2016Impregnování vína

Sycení vína potravinářským oxidem uhličitým.

, 1191x4. duben 2016Interspecifické odrůdy

Odrůdy získané mezidruhovým křížením mezi americkými druhy a evropskými odrůdami, které jsou tolerantní nebo i rezistentní proti houbovým chorobám na révě, případně i proti révokazu.

, 1056x4. duben 2016Jakostní víno

Kategorie vín vzniklých z moštů, které dosáhly 15-19 stupňů cukernatosti a případně v nich byl zvýšen obsah alkoholu cukřením sacharózou.

, 1072x4. duben 2016Jednoduché víno

Víno prosté, nekomplikované, je snadné jej pít; vhodné k běžnému pití. Je zpravidla lehčí, srovnané ve všech svých složkách.

, 1070x4. duben 2016Jiskra vína

Výraz pro nejvyšší čistotu vína.

, 1085x4. duben 2016Juchtovina

Výraz pro souhrnný projev buketních i chuťových látek vznikajících při dlouhodobém uložení vína v příliš teplém prostředí.

, 1026x4. duben 2016Kabinetní víno

Kategorie vín vzniklých z moštů, které dosáhly 19-21°cukernatosti a u nichž nebylo přikročeno ke zvyšování obsahu alkoholu cukřením.

, 1403x4. duben 2016Kalorická hodnota vína

U tichých vín se pohybuje v rozmezí 700-800 cal na 1 litr, v němž je současně obsaženo mnoho různých minerálních látek: 1000 mg K, 100 mg Mg, 90 mg Ca, dále Na, Fe, J, Co, Zn, Cu, Mn, Mo. Z celkového ... více

, 1335x4. duben 2016Kaly kvasničné

Po prvním stáčení mladého vína zůstávají na dně nádoby odumřelé buňky kvasinek a vytvářejí šedohnědý kal smíšený s vinným kamenem. Z kalů se získává zbytek vína na vakuových lisech nebo plachetkových ... více

, 1154x4. duben 2016Kantnýř

Dřevěné sudy se ve vinném sklepě ukládají na vodorovné trámy spočívající na betonových podstavcích a podkládají se čtyřmi základky ve formě trojbokých hranolů.

, 1156x4. duben 2016Karafa

Skleněná nádoba baňatého tvaru se zúženým hrdlem, někdy opatřená skleněnou zátkou. Slouží k dekantování starších ročníků červených vín. Někde je zvykem servírovat v karafách stolní vína volně točená z... více

, 1017x4. duben 2016Karamel

Barvivo na dobarvování některých dezertních vín. Vzniká tavením cukru při teplotě 200°C. Je sirupovité konzistence a je rozpustný ve vodě i v lihu.

, 1128x4. duben 2016Klaret

Bílé víno vyrobené z modrých hroznů. Lisují se buď celé hrozny, jako tomu je v oblasti Champgne. Tlakem praskají bobule modrých hroznů a vytéká z nich bezbarvý mošt chudý na třísloviny. Nebo se hrozny... více

, 1034x4. duben 2016Klima

Souhrn atmosferických jevů, které lze zaznamenat v určité oblasti a lze o nich prohlásit, že jsou zde charakteristické.

, 1047x4. duben 2016Klon

Klonem je podle zákona č. 219/2003 Sb. potomstvo vegetativně množené odrůdy z určitých stanovištních podmínek, které na základě znaků fenotypu a zdravotního stavu výchozích rostlin odpovídá popisu odr... více

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)