Slovník


, 1238x4. duben 2016Bowle

Ledem chlazené nebo teplé alkoholické nápoje připravené ze směsi bílých, červených a případně šumivých vín s přídavkem ovocných plodů, aromatických bylin či likérů, ovocných šťáv, případně rumu.

, 1151x4. duben 2016Brandy

Destilát z vína. Jde o anglické slovo, které má francouzský ekvivalent "eau-de-vie". Ve Francii je tak obecně označován destilát z vína a nebo výlisků (eau-de-vie de marc) bez garance zrání nebo kvali... více

, 1275x4. duben 2016Brut

Suché šumivé víno, v němž může být nejvýše 15 g/l zbytkového cukru. Označení extra brut se užívá pro velmi suché šumivé víno do 4 g/l cukru.

, 1252x4. duben 2016Buket vína

Souhrn vůní vzniklých při ležení vína v sudech a lahvích.

, 1247x4. duben 2016Burčák

Podle zákona č. 321/2004 Sb. a nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 je burčák definován jako částečně zkvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1% obj. skutečného obsahu alkoholu a nejvýše 3/5 celkového ob... více

, 1187x4. duben 2016Cassis

Likér z černého rybízu, Blanc Cassis je aperitiv z bílého vína s přídavkem sirupu z černého rybízu.

, 1166x4. duben 2016Celkový obsah alkoholu

Je součtem skutečného a možného obsahu alkoholu.

, 1291x4. duben 2016Černý zákal

Černání vína je způsobeno vyšším obsahem tříslanu železitého, který vzniká obvykle při styku moštu nebo vína s nechráněnými železnými součástmi strojního vybavení nebo nářadí při zpracování hroznů a v... více

, 1203x4. duben 2016Chaptalizace

Zvyšování obsahu alkoholu ve víně cukřením moštů sacharózou nebo zahuštěným rektifikovaným moštem.

, 1242x4. duben 2016Chlazení vína

V novodobé technologii vína se často užívá chladu: kryomacerace rmutu před lisováním nebo před nakvašováním modrých hroznů, chlazené kvašení ke snížení kvasné teploty na optimum, vychlazení vína k vys... více

, 1235x4. duben 2016Chlebovina

Vůně a chuť vyzrálých vín připravovaných oxidativní technologií, jako tomu je např. u vín tokajských.

, 1260x4. duben 2016Cibéby

Při přezrávání hroznů se jejich bobule výparem vody scvrkávají, hrozinkovatí. Vznikají hrozinky neboli cibéby. Z nich se tvoří hrozinkové výběry - přírodní dezertní vína s vysokým zbytkem nezkvašeného... více

, 1114x4. duben 2016Čich

Vnímání a rozlišování látek rozpuštěných ve vzduchu, popř. ve vodě.

, 1197x4. duben 2016Cidre

Jablečné nebo hruškové víno vyráběné v Normandii s obsahem CO2.

, 1205x4. duben 2016Čipsy

Dubové třísky s různým stupněm ožehnutí. Používají se k imitaci barikového tónu jejich vyluhováním v upravovaném víně. Kromě nich ještě existují pro tyto účely ožehnuté dubové desky různých velikostí ... více

, 1243x4. duben 2016Čiření vína

Jde o urychlení čištění vína po ukončení kvasného procesu. Lze z větší části nahradit odpovídající filtrací, ale přirozenější je využití přírodních inertních látek. Alternativně se používá více těchto... více

, 1121x4. duben 2016Cizelování

Prořeďování počtu bobulí v hroznech stolních odrůd. Pokud se provádí postupně, lze docílit extrémní velikosti bobulí.

, 1219x4. duben 2016Clos

Výraz používaný ve Francii pro vinice v nejlepších polohách, většinou nazvané vlastními jmény a obehnané zdí.

, 1299x4. duben 2016Cognac

Jméno města a vinařské oblasti. Stejnojmenná vínovice má chráněný název a smí pocházet jen z uvedené oblasti. Musí být skladována v dubových sudech z limouisinského dubu nejméně 30 měsíců. Obsah alk. ... více

, 1152x4. duben 2016Coupage - kupáž

Francouzský název pro scelování vín

, 1178x4. duben 2016Cukernatost

Obsah cukrů v bobulích hroznů je jedním z hlavních ukazatelů sklizňové zralosti. Během zrání se sleduje pomocí refraktometru, ve vylisovaném moštu také moštoměrem, jehož údaj je základem pro kategoriz... více

, 1232x4. duben 2016Cuveé

Tento výraz má mnoho významů: 1. První podíl moštu při lisování "Vin de cuvée". 2. Množství vína kvašeného v jedné nádobě. 3. Množství vína sceleného v jedné nádobě. 4. Množství vína sceleného z různý... více

, 1135x4. duben 2016D.O.C.

Italská vína s kontrolovaným původem: Denominazione di origine controllata.

, 1158x4. duben 2016D.O.C.G.

Italská vína s kontrolovaným a zaručeným původem: Denominazione di origine controllata e garantita.

, 1158x4. duben 2016Degoržování

Odstranění kvasničního kalu z láhve při výrobě sektu kvašeného na láhvi.

, 1099x4. duben 2016Degustace

Senzorické hodnocení vína se opírá o jeho posouzení degustací - ochutnáním.

, 1172x4. duben 2016Degustátor

Degustátor je člověk, který provádí senzorické hodnocení vína. Degustátor musí mít nejen náležité odborné znalosti o víně, jeho složení, vlastnostech a výrobě, ale i praktické zkušenosti s hodnocením ... více

, 1074x4. duben 2016Dekantace

Oddělení čistého moštu nebo vína od usazených kalů stočením.

, 1086x4. duben 2016Dezertní vína

Starší název pro vína různým způsobem upravovaná pomocí přídavku vínovice nebo konzumního lihu, koncentrovaného moštu, výluhu aromatických bylin apod. Dnes patří do skupiny aromatizovaných nebo likéro... více

, 1164x4. duben 2016Diabetické víno

Pro diabetiky jsou nejvhodnější suchá přívlastková vína, nejlépe kabinetní.

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)