Slovník
Ledem chlazené nebo teplé alkoholické nápoje připravené ze směsi bílých, červených a případně šumivých vín s přídavkem ovocných plodů, aromatických bylin či likérů, ovocných šťáv, případně rumu.
Destilát z vína. Jde o anglické slovo, které má francouzský ekvivalent "eau-de-vie". Ve Francii je tak obecně označován destilát z vína a nebo výlisků (eau-de-vie de marc) bez garance zrání nebo kvali... více
Suché šumivé víno, v němž může být nejvýše 15 g/l zbytkového cukru. Označení extra brut se užívá pro velmi suché šumivé víno do 4 g/l cukru.
Podle zákona č. 321/2004 Sb. a nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 je burčák definován jako částečně zkvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1% obj. skutečného obsahu alkoholu a nejvýše 3/5 celkového ob... více
Likér z černého rybízu, Blanc Cassis je aperitiv z bílého vína s přídavkem sirupu z černého rybízu.
Černání vína je způsobeno vyšším obsahem tříslanu železitého, který vzniká obvykle při styku moštu nebo vína s nechráněnými železnými součástmi strojního vybavení nebo nářadí při zpracování hroznů a v... více
Zvyšování obsahu alkoholu ve víně cukřením moštů sacharózou nebo zahuštěným rektifikovaným moštem.
V novodobé technologii vína se často užívá chladu: kryomacerace rmutu před lisováním nebo před nakvašováním modrých hroznů, chlazené kvašení ke snížení kvasné teploty na optimum, vychlazení vína k vys... více
Vůně a chuť vyzrálých vín připravovaných oxidativní technologií, jako tomu je např. u vín tokajských.
Při přezrávání hroznů se jejich bobule výparem vody scvrkávají, hrozinkovatí. Vznikají hrozinky neboli cibéby. Z nich se tvoří hrozinkové výběry - přírodní dezertní vína s vysokým zbytkem nezkvašeného... více
Dubové třísky s různým stupněm ožehnutí. Používají se k imitaci barikového tónu jejich vyluhováním v upravovaném víně. Kromě nich ještě existují pro tyto účely ožehnuté dubové desky různých velikostí ... více
Jde o urychlení čištění vína po ukončení kvasného procesu. Lze z větší části nahradit odpovídající filtrací, ale přirozenější je využití přírodních inertních látek. Alternativně se používá více těchto... více
Prořeďování počtu bobulí v hroznech stolních odrůd. Pokud se provádí postupně, lze docílit extrémní velikosti bobulí.
Výraz používaný ve Francii pro vinice v nejlepších polohách, většinou nazvané vlastními jmény a obehnané zdí.
Jméno města a vinařské oblasti. Stejnojmenná vínovice má chráněný název a smí pocházet jen z uvedené oblasti. Musí být skladována v dubových sudech z limouisinského dubu nejméně 30 měsíců. Obsah alk. ... více
Obsah cukrů v bobulích hroznů je jedním z hlavních ukazatelů sklizňové zralosti. Během zrání se sleduje pomocí refraktometru, ve vylisovaném moštu také moštoměrem, jehož údaj je základem pro kategoriz... více
Tento výraz má mnoho významů: 1. První podíl moštu při lisování "Vin de cuvée". 2. Množství vína kvašeného v jedné nádobě. 3. Množství vína sceleného v jedné nádobě. 4. Množství vína sceleného z různý... více
Italská vína s kontrolovaným původem: Denominazione di origine controllata.
Italská vína s kontrolovaným a zaručeným původem: Denominazione di origine controllata e garantita.
Odstranění kvasničního kalu z láhve při výrobě sektu kvašeného na láhvi.
Senzorické hodnocení vína se opírá o jeho posouzení degustací - ochutnáním.
Degustátor je člověk, který provádí senzorické hodnocení vína. Degustátor musí mít nejen náležité odborné znalosti o víně, jeho složení, vlastnostech a výrobě, ale i praktické zkušenosti s hodnocením ... více
Starší název pro vína různým způsobem upravovaná pomocí přídavku vínovice nebo konzumního lihu, koncentrovaného moštu, výluhu aromatických bylin apod. Dnes patří do skupiny aromatizovaných nebo likéro... více
Pro diabetiky jsou nejvhodnější suchá přívlastková vína, nejlépe kabinetní.