Slovník


, 1531x4. duben 2016Adstringentní

Stahující pocit v chuťových buňkách způsobený tříslovinami vína.

, 1555x4. duben 2016Agrafa

Kovová spona zajišťující korkovou zátku před vystřelením při kvašení šumivého vína v sektové láhvi.

, 2349x4. duben 2016Aldehyd

Aromatické aldehydy vznikají z ligninu třapiny a semen révy. Z alifatických aldehydů je nejvíce acetaldehydu, který způsobuje zvětralou příchuť při styku se vzduchem.

, 1545x4. duben 2016Alkohol

Hlavní složkou alkoholů obsažených ve víně je etanol vznikající kvašením cukrů obsažených v moštu a výtěžnost se pohybuje kolem 51%. Jeho obsah se vyjadřuje v % obj. nebo g/l (1% obj.alkoholu = 8 g/l)... více

, 1553x4. duben 2016Alkoholické víno

Je takové víno, jehož obsah alkoholu není vyvážen s ostatními složkami a tento je senzoricky velmi snadno identifikovatelný.

, 1595x4. duben 2016Amarone

Červené víno z oblasti Valpolicella (Itálie) z hroznů dosušovaných na lískách. Cuveé z odrůd Corvina, Rondinella, Molinara. Hořko-sladké, kolem 15% alk.

, 1547x4. duben 2016Amfora

Nádoba na víno z pálené hlíny s úzkým hrdlem, dole zašpičatělá, užívaná kdysi v Řecku a v Římě.

, 1582x4. duben 2016Ampelografie

Nauka o druzích a odrůdách révy. Obecná zahrnuje systematiku, klasifikaci a metodiku ampelografických sledování. Speciální obsahuje popisy odrůd.

, 1473x4. duben 2016Ampeloterapie

Léčení nemocí hroznovou nebo moštovou kúrou.

, 1642x4. duben 2016Antokyany

Červená barviva obsažená v mladých červených vínech v množství 200-500 mg/l. Existuje větší množství látek tohoto typu v závislosti na odrůdě révy. Jejich molekula obsahuje jednu nebo dvě molekuly glu... více

, 1467x4. duben 2016Aperitiv

Alkoholický nápoj podávaný před jídlem, který má povzbudit chuť k jídlu. Bývají to lihoviny nebo vína dezertní či vína ledová, případně bobulové výběry.

, 1525x4. duben 2016Armagnac

Destilát vyrobený z mladých vín francouzské vinařské oblasti stejného jména.

, 1704x4. duben 2016Aroma vína

Aroma vína je soubor látek přírodního původu, které jsou obsaženy ve víně a které lze senzoricky zachytit při čichové a chuťové zkoušce. Jsou zpravidla těkavé a do vína přicházejí buďto jako: 1. primá... více

, 1616x4. duben 2016Aromatické víno

Je každé víno, u kterého je čichem zjistitelná příjemná odrůdová vůně hroznů, případná vůně získaná ležením vína v láhvi. Podle intenzity vůně jsou vína málo, silně nebo vysoce aromatická. Intenzita j... více

, 1555x4. duben 2016Assemblage

Sestavování základního vína pro výrobu sektu z různých partií vín.

, 1608x4. duben 2016Asti Spumante

Sladké šumivé víno vznikající primárním kvašením z moštu Moscato bianco v italské DOC vinařské oblasti Asti.

, 1476x4. duben 2016Aszú

Označení pro tokajské 2-6 putnové výběry, přírodně sladká vína.

, 1566x4. duben 2016Bag-in-box

Obal na víno složený z vnějšího kartonu a vnitřního plastového vaku s uzavíratelným kohoutkem. Používá se zpravidla pro běžná vína a objemy 5 l a více. Jeho předností je, že při nalévání vína se objem... více

, 1653x4. duben 2016Bakterie ve víně

Ve víně se vyskytuje velké množství druhů. Mnohé z nich způsobují onemocnění vín. Zvláště důležité jsou bakterie mléčné rozkládající kyselinu jablečnou.

, 1498x4. duben 2016Barrique

Dubový sud o velikosti 225 l užívaný původně ve francouzském vinařském regionu Bordeaux ke zrání červených vín. Dnes rozšířený po celém světě nejen ke zrání, ale i k vyluhování zvláštních aromatikých ... více

, 1555x4. duben 2016Barva bobulí

Slupky bobulí mají barvu zelenou, žlutou, jantarovou, růžovou, růžově fialovou, modrou nebo černou. Kromě základní barvy bývá různobarevné líčko.

, 1576x4. duben 2016Barva vína

Je ovlivněna barvou slupek bobulí a způsobem zpracování hroznů: bílá vína mají zelenožlutou, žlutozelenou, chromově žlutou, zlatožlutou, zlatohnědou. Růžová vína: lososově růžovou, karmínově růžovou, ... více

, 1605x4. duben 2016Barvířka

Odrůda s modrou slupkou bobulí a s červeně zbarvenou šťávou bobule.

, 1549x4. duben 2016Batonáž

Promíchávání kvasnic ve víně (batonage) rozprostře kvasnice rovnoměrně v celém objemu a mělo by se provádět zpočátku alespoň 2x týdně, na závěr již postačuje 1x za 14 dnů. Promíchávání kvasnic brání o... více

, 1798x4. duben 2016Bezcukerný extrakt

Odečtením hodnoty zbytkového cukru od veškerého extraktu zůstává bezcukerný extrakt, jehož hodnota by u bílých, tichých vín neměla klesnout pod 17 g/l.

, 1579x4. duben 2016Bílkovinné zákaly

Vína obsahující ještě termolabilní bílkoviny jsou při teplotách nad 20°C náchylná k vytvoření kalů ve víně. Působení tepla nerozpustné bílkoviny změní na rozpustné a ty se projeví jako bílý sediment v... více

, 1534x4. duben 2016Bílý zákal

Bílý zákal je způsobený vysokým obsahem železa ve víně, které se v tomto případě stykem se vzdušným kyslíkem mění na fosforečnan železitý. Víno s bílým zákalem je třeba ponechat v klidu a za nějaký ča... více

, 1617x4. duben 2016Biovíno

Víno pocházející z kontrolované biologické (ekologické) produkce. Momentálně jsou v ČR 4 takoví producenti.

, 1497x4. duben 2016Bobule

Bobule tvoří hrozen. Skládá se ze stopky, slupky, dřeně a peciček. Ze stopky mohou do vína přecházet tvrdé třísloviny, hrubé bylinné tóny a oxidační enzymy, proto se doporučuje hrozny odzrňovat (zbavi... více

, 2653x4. duben 2016Bouřlivé kvašení

Bouřlivé kvašení je druhá etapa alkoholického kvašení moštů. Vzniká v krátkém čase po naplnění kvasných nádob, po začátku rychlého rozmnožování a růstu kvasničných buněk. Projevuje se tvorbou zákalu, ... více

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)