Slovník (B)


, 1492x4. duben 2016Bag-in-box

Obal na víno složený z vnějšího kartonu a vnitřního plastového vaku s uzavíratelným kohoutkem. Používá se zpravidla pro běžná vína a objemy 5 l a více. Jeho předností je, že při nalévání vína se objem... více

, 1566x4. duben 2016Bakterie ve víně

Ve víně se vyskytuje velké množství druhů. Mnohé z nich způsobují onemocnění vín. Zvláště důležité jsou bakterie mléčné rozkládající kyselinu jablečnou.

, 1411x4. duben 2016Barrique

Dubový sud o velikosti 225 l užívaný původně ve francouzském vinařském regionu Bordeaux ke zrání červených vín. Dnes rozšířený po celém světě nejen ke zrání, ale i k vyluhování zvláštních aromatikých ... více

, 1479x4. duben 2016Barva bobulí

Slupky bobulí mají barvu zelenou, žlutou, jantarovou, růžovou, růžově fialovou, modrou nebo černou. Kromě základní barvy bývá různobarevné líčko.

, 1493x4. duben 2016Barva vína

Je ovlivněna barvou slupek bobulí a způsobem zpracování hroznů: bílá vína mají zelenožlutou, žlutozelenou, chromově žlutou, zlatožlutou, zlatohnědou. Růžová vína: lososově růžovou, karmínově růžovou, ... více

, 1525x4. duben 2016Barvířka

Odrůda s modrou slupkou bobulí a s červeně zbarvenou šťávou bobule.

, 1475x4. duben 2016Batonáž

Promíchávání kvasnic ve víně (batonage) rozprostře kvasnice rovnoměrně v celém objemu a mělo by se provádět zpočátku alespoň 2x týdně, na závěr již postačuje 1x za 14 dnů. Promíchávání kvasnic brání o... více

, 1716x4. duben 2016Bezcukerný extrakt

Odečtením hodnoty zbytkového cukru od veškerého extraktu zůstává bezcukerný extrakt, jehož hodnota by u bílých, tichých vín neměla klesnout pod 17 g/l.

, 1484x4. duben 2016Bílkovinné zákaly

Vína obsahující ještě termolabilní bílkoviny jsou při teplotách nad 20°C náchylná k vytvoření kalů ve víně. Působení tepla nerozpustné bílkoviny změní na rozpustné a ty se projeví jako bílý sediment v... více

, 1451x4. duben 2016Bílý zákal

Bílý zákal je způsobený vysokým obsahem železa ve víně, které se v tomto případě stykem se vzdušným kyslíkem mění na fosforečnan železitý. Víno s bílým zákalem je třeba ponechat v klidu a za nějaký ča... více

, 1545x4. duben 2016Biovíno

Víno pocházející z kontrolované biologické (ekologické) produkce. Momentálně jsou v ČR 4 takoví producenti.

, 1420x4. duben 2016Bobule

Bobule tvoří hrozen. Skládá se ze stopky, slupky, dřeně a peciček. Ze stopky mohou do vína přecházet tvrdé třísloviny, hrubé bylinné tóny a oxidační enzymy, proto se doporučuje hrozny odzrňovat (zbavi... více

, 2496x4. duben 2016Bouřlivé kvašení

Bouřlivé kvašení je druhá etapa alkoholického kvašení moštů. Vzniká v krátkém čase po naplnění kvasných nádob, po začátku rychlého rozmnožování a růstu kvasničných buněk. Projevuje se tvorbou zákalu, ... více

, 1239x4. duben 2016Bowle

Ledem chlazené nebo teplé alkoholické nápoje připravené ze směsi bílých, červených a případně šumivých vín s přídavkem ovocných plodů, aromatických bylin či likérů, ovocných šťáv, případně rumu.

, 1152x4. duben 2016Brandy

Destilát z vína. Jde o anglické slovo, které má francouzský ekvivalent "eau-de-vie". Ve Francii je tak obecně označován destilát z vína a nebo výlisků (eau-de-vie de marc) bez garance zrání nebo kvali... více

, 1276x4. duben 2016Brut

Suché šumivé víno, v němž může být nejvýše 15 g/l zbytkového cukru. Označení extra brut se užívá pro velmi suché šumivé víno do 4 g/l cukru.

, 1254x4. duben 2016Buket vína

Souhrn vůní vzniklých při ležení vína v sudech a lahvích.

, 1248x4. duben 2016Burčák

Podle zákona č. 321/2004 Sb. a nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 je burčák definován jako částečně zkvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1% obj. skutečného obsahu alkoholu a nejvýše 3/5 celkového ob... více

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)