Slovník (H)


, 643x4. duben 2016Hmatový vjem

I víno se může hodnotit hmatem - vjem tlaku bublinek v ústech u šumivých vín a nebo např. také viskozita, vazkost a hutnost vín.

, 700x4. duben 2016Hnědnutí vína

Víno přijímá vzdušný kyslík, a není-li dostatečně zasířeno, pak hnědne.

, 610x4. duben 2016Hodnocení vína

Při sensorickém hodnocení vína se smyslové vjemy - čistota, barva, vůně, chuť, celková harmonie - převádějí v závislosti na použitém schématu hodnocení na číselné vyjádření, které dovoluje srovnávání ... více

, 679x4. duben 2016Horenské právo

Výrobní a společenské poměry na vinicích v okolí obcí upravovalo ve středověku a mnohde i později horenské právo, což byl soupis povinností a práv majitelů vinic, nájemců vinic a pracovníků na nich.

, 613x4. duben 2016Hořknutí vína

Vyskytuje se hlavně u vín červených s vysokým obsahem tříslovin a nízkým obsahem kyselin. Mění se chuť vína, rozpadá se červené barvivo, případně se uvolňuje oxid uhličitý. Víno je třeba ihned přetoči... více

, 626x4. duben 2016Hotař

V minulosti měl na starosti hlídání vinice od zaražení hory. Chránil vinohrady před zloději, ale i živočišnými škůdci.

, 669x4. duben 2016Hrozen

Réva má květenství složené, hroznovité. Stopka přechází v rozvětvenou hlavní osu a na postranních větvičkách jsou kvítky ve svazečcích. Jen malá část z nich se oplodní a nasadí se bobule. Při nepřízni... více

, 623x4. duben 2016Hrozinky

Usušené bobule bezsemenných odrůd se nazývají hrozinky a produkují se hlavně ve vinařských oblastech s dlouhým a suchým podzimem. Ze 100 kg hroznů se získává 20-30 kg hrozinek.

, 623x4. duben 2016Hroznová léčba

Pravidelné požívání hroznů má příznivý vliv na trávící ústrojí, jaterní funkce, krevní oběh a na výměnu látkovou. Hroznovou kúrou se léči: nechutenstvím úprava žaludeční sekrece, chronické zácpy a kol... více

, 634x4. duben 2016Hroznová šťáva

Pro výrobu hroznové šťávy se užívají mošty odrůd s nižším obsahem kyselin i cukrů. Mošty se upravují čiřením, filtrací a sterilováním za studena nebo za tepla. Často se mošty zahušťují a uchovávají v ... více

, 642x4. duben 2016Hroznový mošt

Podle nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 definován jako tekutý neředěný produkt získaný z čerstvých vinných hroznů, u kterého nepřekračuje obsah alkoholu 1% objemové.

, 685x4. duben 2016Hrozny stolní

Odrůdy révy dělíme na moštové, stolní, podnožové a pro zvláštní účely. Stolní musí mít atraktivní vzhled hroznů, řídké rozložení bobulí, lákavé vybarvení slupky bobulí, tužší dužninu a k ní přirostlou... více

, 625x4. duben 2016Hutné víno

Víno pevné struktury, dostatečného extraktu, vyrovnané viskozity, výraznějšího charakteru. O velmi hutných vínech se říká, že "se dají kousat".

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)