Slovník


, 888x4. duben 2016Portské víno

Je víno likérové, které může mít až 25% obj. alkoholu, může být bílé i červené, suché i sladké. Vyrábí se ze směsi hroznů několika odrůd a ze směsi různě starých vín.

, 865x4. duben 2016Pozdní sběr

Sklizeň hroznů v pozdějším termínu, teprve když cukernatost hroznů dosáhne 21-24°NM. Současně pozdní sběr znamená i kategorii vína s přívlastkem.

, 867x4. duben 2016Prázdné víno

Víno s nízkým extraktem, většinou z vysoké sklizně nebo z hroznů stolních odrůd.

, 887x4. duben 2016Přečiření vína

Byla-li mylně stanovena dávka čiřidla, může se víno přečiřit. Náprava spočívá ve spojení s vínem nečiřeným.

, 1012x4. duben 2016Predikátní víno

Víno s přívlastkem: kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové, slámové.

, 836x4. duben 2016Překvašování vín

Nebyl-li mošt z méně vyzrálých hroznů přicukřen, pak může mít víno nízký obsah alkoholu. Překvašením je možné alkohol zvýšit.

, 850x4. duben 2016Přesíření

Při překročení zákonem stanoveného maximálního množství oxidu siřičitého ve víně dojde k jeho přesíření, což je zdravotně závadné a způsobuje bolesti hlavy. Náprava je jen ve spojení s vínem málo síře... více

, 893x4. duben 2016Prezentace vína

Konečná úprava obalů před uváděním vína do oběhu a způsob jeho nabízení. Tento termín souvisí s označováním vína.

, 870x4. duben 2016Přezrávání hroznů

Ponechají-li se hrozny na keřích révy i po dosažení plné zralosti, začíná vyzrávat i jejich třapina, přerušuje se přívod vody a bobule se scvrkávají - cibébovatí. Z přezrálých hroznů se vyrábějí hrozi... více

, 959x4. duben 2016Přiboudlina

Kromě etanolu vznikají při kvašení i vyšší alkoholy, jejichž směs se nazývá přiboudlina, která se nachází ve větším množství v destilátu vína.

, 852x4. duben 2016Příchuť kvasničná

Kvasničná příchuť je vadou vína až tenkrát, když přijde k rozkladu kvasnic a víno dostane odpornou páchnoucí hnilobnou vůni a chuť, někdy také za současného vzniku těkavých kyselin a myšiny.

, 820x4. duben 2016Příchuť po filtračních deskách

Vzniká nedostatečným propláchnutím filtračních desek před filtrováním. Tyto se musí proplachovat tak dlouho, až při ochutnání odtékající vody se nezjistí ani nepatrná příchuť po deskách.

, 815x4. duben 2016Příchuť po nátěrech

Vzniká, když víno přichází do styku s čerstvě nabarveným zařízením, anebo z ovzduší obsahujícího odpařená ředidla barev. Projevuje se ve vůni a chuti, odstranit se dá jen aktivním uhlím.

, 849x4. duben 2016Přírodní víno

Dřívější označení pro vína přívlastková vznikající bez cukření.

, 990x4. duben 2016Přirozený obsah alkoholu

Celkový obsah alkoholu příslušného výrobku před zvýšením jeho cukernatosti nebo před dodáním alkoholu.

, 881x4. duben 2016Protitlakové plnění lahví

Jde o novější způsob plnění, kdy prázdná láhev je nejdříve naplněna tlakem plynu a do tohoto prostředí se vpouští tekutina o mírně vyšším tlaku.

, 857x4. duben 2016Provzdušení vína

Současná technologie je zaměřena na vína reduktivní, svěží, s jemnými aromatickými látkami - jak se dnes říká "s ovocností". U bílých vín nepřichází provzdušení v úvahu, jen při onemocnění (sirka). U ... více

, 839x4. duben 2016První nové víno

Bývá k dispozici již několik týdnů po sklizni hroznů. Jsou to vína lehčí, svěží, se zbytkovým obsahem CO2 a jsou určena pro rychlou spotřebu.

, 879x4. duben 2016Pryskyřičná chuť

Do některých jižních vín se přidává k jejich konzervaci pryskyřice z borovice Pinus helepensis.

, 1788x4. duben 2016Remontáž - promíchávání

Používá se při homogenizaci moštu po naplnění kvasných nádob, v průběhu kvašení na oživení kvasinek zvýšením obsahu kyslíku v moštu a na rozptýlení usazujících se kvasinek. Při zapojení chladícího zař... více

, 952x4. duben 2016Řízené kvašení

Řízené kvašení je soubor opatření v technologii výroby, která vedou k co nejvyšší kontrole a ovlivňování biochemických procesů při vinifikaci, a to cestami nejenom biologickými, ale také fyzikálními.

, 1219x4. duben 2016Rmut

Rozdrcením hroznů vzniká drť. Jestliže se napřed odzrní a pak rozdrtí, vzniká odzrněná drť. Při výrobě červených vín se drť nakvašuje k vyluhování barviva a tříslovin. Rmutem se nazývá kvasící drť, v ... více

, 1146x4. duben 2016Ročník vína

Pro jakost vína má rozhodující vliv nejen odrůda, poloha, půda, způsob zpracování hroznů, ale i rok sklizně hroznů a jeho povětrnostní podmínky během vegetace a hlavně v jejím závěru.

, 1088x4. duben 2016Rosé, růžové víno

Samostatný druh, mezistupeň mezi červeným a bílým vínem. Zahrnuje širokou škálu barev a odstínů, vůní a chutí. Připravuje se z modrých hroznů, a to zpravidla třemi základními metodami, které zahrnují ... více

, 1101x4. duben 2016Rozinky

Nebo hrozinky jsou sušené bobule bezsemenných odrůd révy.

, 1081x4. duben 2016Růžák

Růžové víno z modrých hroznů. Růžová barva se docílí v závislosti na odrůdě a rychlosti uvolňování barviva buď jen rozdrcením hroznů a odsátím růžového moštu, nebo se musí drť nechat naležet, nebo dok... více

, 1031x4. duben 2016Samorodné

Druh tokajského vína, které se vyrábí v létech, kdy se nevytvořily cibéby. Sklizené hrozny se drtí a drť se nechá 24 hodin naležet, vylisovaný mošt se plní do dřevěných sudů. Může to být víno suché i ... více

, 1147x4. duben 2016Samotok

Název pro mošt a také pro víno vzniklé ze samovolného odtoku moštu z drti před lisováním. Takový mošt má více kyseliny vinné, méně dusíkatých látek, popelovin a podstatně méně tříslovin.

, 1009x4. duben 2016Šampaňské

Celá francouzská vinařská oblast Champagne vyrábí pouze víno s názvem Champagne. Je to zvláštní šumivé víno, jeho výroba podléhá rozsáhlým a přísným usměrněním.

, 1044x4. duben 2016Šarže

Množství druhově stejných výrobků, které byly vyrobeny za stejných podmínek a stejným způsobem.

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)