Slovník (T)


, 1316x4. duben 2016Těkavé kyseliny

V průměru obsahují vína 0,3 - 0,6 g/l kyseliny octové a dalších těkavých kyselin. Při obsahu kolem 1 g/l již bývá nepříjemná chuť kyseliny octové cítit při degustaci vína. Projevuje se hrubými, škrabl... více

, 1295x4. duben 2016Tělnaté víno

Chuťový vjem tělnatosti vína tvoří extrakt, alkohol, glycerol, případný zbytek nezkvašených cukrů a koloidní látky. Projevuje se pocitem zvýšené viskozity na jazyku, na patře a v dochuti při polykání ... více

, 1178x4. duben 2016Tělo vína

Vztahuje se na látky vytvářející celkový extrakt vína a současně i na alkohol a další těkavé látky. Tělo vína je vztaženo nejen na obsahové látky, ale i na jejich strukturu a na mnohovrstevnost dojmů,... více

, 1056x4. duben 2016Teplota vína

Při hodnocení jakosti vína velmi záleži na jeho teplotě. Dvě sklenky téhož vína s rozdílnou teplotou mohou být označeny jak dvě různá vína. Červená plná vyzrálá vína se podávají při teplotě 16°C, mlad... více

, 1114x4. duben 2016Termolabilní víno

Termolabilní víno je víno obsahující látky, které změnou teploty vína změní svoji konzistenci, a tím změní i vizuální stav vína vytvořením zákalu.

, 1047x4. duben 2016Thermovinifikace

Způsob vinifikace, kdy je rmut po určitou potřebnou a nezbytně nutnou dobu zahřát na vyšší teplotu. Cílem je rychlejší a intenzivnější uvolnění barviv u červených vín.

, 1061x4. duben 2016Tiché víno

Tichá vína jsou všechna vína nešumivá bez oxidu uhličitého.

, 1179x4. duben 2016Tiráž

Tirážní likér je směsí kupáže s příslušnou dávkou cukru a čisté kultury kvasinek určené pro plnění do sektových láhví, v nichž bude probíhat kvašení.

, 1158x4. duben 2016Trpké víno

Vlivem nedostatečné vyzrálosti hroznů v severních vinařských oblastech a vlivem nadměrného sucha, bývají některá vína natrpklá.

, 1184x4. duben 2016Tvrdé víno

Když z celkové konstituce vína vyniká nepříjemně kyselina, pak je víno tvrdé.

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)