Slovník (P)
Je víno likérové, které může mít až 25% obj. alkoholu, může být bílé i červené, suché i sladké. Vyrábí se ze směsi hroznů několika odrůd a ze směsi různě starých vín.
Sklizeň hroznů v pozdějším termínu, teprve když cukernatost hroznů dosáhne 21-24°NM. Současně pozdní sběr znamená i kategorii vína s přívlastkem.
Víno s nízkým extraktem, většinou z vysoké sklizně nebo z hroznů stolních odrůd.
Byla-li mylně stanovena dávka čiřidla, může se víno přečiřit. Náprava spočívá ve spojení s vínem nečiřeným.
Víno s přívlastkem: kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové, slámové.
Nebyl-li mošt z méně vyzrálých hroznů přicukřen, pak může mít víno nízký obsah alkoholu. Překvašením je možné alkohol zvýšit.
Při překročení zákonem stanoveného maximálního množství oxidu siřičitého ve víně dojde k jeho přesíření, což je zdravotně závadné a způsobuje bolesti hlavy. Náprava je jen ve spojení s vínem málo síře... více
Konečná úprava obalů před uváděním vína do oběhu a způsob jeho nabízení. Tento termín souvisí s označováním vína.
Ponechají-li se hrozny na keřích révy i po dosažení plné zralosti, začíná vyzrávat i jejich třapina, přerušuje se přívod vody a bobule se scvrkávají - cibébovatí. Z přezrálých hroznů se vyrábějí hrozi... více
Kromě etanolu vznikají při kvašení i vyšší alkoholy, jejichž směs se nazývá přiboudlina, která se nachází ve větším množství v destilátu vína.
Kvasničná příchuť je vadou vína až tenkrát, když přijde k rozkladu kvasnic a víno dostane odpornou páchnoucí hnilobnou vůni a chuť, někdy také za současného vzniku těkavých kyselin a myšiny.
Vzniká nedostatečným propláchnutím filtračních desek před filtrováním. Tyto se musí proplachovat tak dlouho, až při ochutnání odtékající vody se nezjistí ani nepatrná příchuť po deskách.
Vzniká, když víno přichází do styku s čerstvě nabarveným zařízením, anebo z ovzduší obsahujícího odpařená ředidla barev. Projevuje se ve vůni a chuti, odstranit se dá jen aktivním uhlím.
Celkový obsah alkoholu příslušného výrobku před zvýšením jeho cukernatosti nebo před dodáním alkoholu.
Jde o novější způsob plnění, kdy prázdná láhev je nejdříve naplněna tlakem plynu a do tohoto prostředí se vpouští tekutina o mírně vyšším tlaku.
Současná technologie je zaměřena na vína reduktivní, svěží, s jemnými aromatickými látkami - jak se dnes říká "s ovocností". U bílých vín nepřichází provzdušení v úvahu, jen při onemocnění (sirka). U ... více
Bývá k dispozici již několik týdnů po sklizni hroznů. Jsou to vína lehčí, svěží, se zbytkovým obsahem CO2 a jsou určena pro rychlou spotřebu.
Do některých jižních vín se přidává k jejich konzervaci pryskyřice z borovice Pinus helepensis.