Slovník (D)


, 1136x4. duben 2016D.O.C.

Italská vína s kontrolovaným původem: Denominazione di origine controllata.

, 1159x4. duben 2016D.O.C.G.

Italská vína s kontrolovaným a zaručeným původem: Denominazione di origine controllata e garantita.

, 1159x4. duben 2016Degoržování

Odstranění kvasničního kalu z láhve při výrobě sektu kvašeného na láhvi.

, 1100x4. duben 2016Degustace

Senzorické hodnocení vína se opírá o jeho posouzení degustací - ochutnáním.

, 1174x4. duben 2016Degustátor

Degustátor je člověk, který provádí senzorické hodnocení vína. Degustátor musí mít nejen náležité odborné znalosti o víně, jeho složení, vlastnostech a výrobě, ale i praktické zkušenosti s hodnocením ... více

, 1075x4. duben 2016Dekantace

Oddělení čistého moštu nebo vína od usazených kalů stočením.

, 1088x4. duben 2016Dezertní vína

Starší název pro vína různým způsobem upravovaná pomocí přídavku vínovice nebo konzumního lihu, koncentrovaného moštu, výluhu aromatických bylin apod. Dnes patří do skupiny aromatizovaných nebo likéro... více

, 1165x4. duben 2016Diabetické víno

Pro diabetiky jsou nejvhodnější suchá přívlastková vína, nejlépe kabinetní.

, 1224x4. duben 2016Digestiv

Název pro termín digestiv pochází z francouzštiny a znamená "pro trávení". Označuje nápoje, které přicházejí zpravidla na závěr menu a mají za úkol usnadnit trávení. V závislosti na podávaných pokrmec... více

, 1122x4. duben 2016Doba používání sudu barrique

V praxi se zpravidla používají sudy barrique třikrát, přičemž se v takovém případě docílí nejlepšího vjemu u vína vzniklého směsí vín ze sudů poprvé, podruhé a potřetí použitých. Další používání sudu ... více

, 1179x4. duben 2016Dochuť vína

Dochuť vína je soubor tónů chuti, které vystoupí až na závěr celkového chuťového vjemu a které jsou zjevně odlišné od vjemů počátečních. Dochuť může být příjemná, neutrální i nepříjemná. Právě prvně v... více

, 1192x4. duben 2016Dokvášení

Po průchodu bouřlivého kvašení moštu následuje pozvolné dokvášení.

, 1178x4. duben 2016Dolihování vína

V dezertních vínech se zvyšuje obsah alkoholu dolihováním vínovicí nebo konzumním lihem.

, 1401x4. duben 2016Dozážní likér

Pro úpravu chuti šumivého vína na určitý obsah cukru se užívá po degoržování přídavek likéru, který se skládá z téhož vína, cukru a případně vínovice.

, 1132x4. duben 2016Dřevovina ve víně

Víno vyluhuje z dřeva sudů různé látky tříslovité povahy.

, 1151x4. duben 2016Druhák

Výluh po zavodnění matolin se nacukří a po prokvašení vzniká druhák. Jeho uvádění do oběhu je zakázáno.

, 1162x4. duben 2016Druhotné kvašení

Alkoholové kvašení v uzavřených tlakových nádobách (láhev, tank) k získání vína nasyceného oxidem uhličitým.

, 1173x4. duben 2016Druhy vín

Stolní víno, jakostní víno, víno s přívlastkem, šumivé víno, perlivé víno, aromatizované víno, likérové víno.

, 1194x4. duben 2016Dry

Anglický výraz pro suché víno, často se užívá u sektů.

, 1217x4. duben 2016Duběnka

Pod tímto názvem se označuje velmi výrazná, nepříjemná příchuť po dubovém dřevě. Vzniká nedostatečnou přípravou nového sudu z dubového dřeva určeného na skladování jemných odrůdových vín, u kterých je... více

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)