Slovník (A)


, 575x4. duben 2016Adstringentní

Stahující pocit v chuťových buňkách způsobený tříslovinami vína.

, 582x4. duben 2016Agrafa

Kovová spona zajišťující korkovou zátku před vystřelením při kvašení šumivého vína v sektové láhvi.

, 611x4. duben 2016Aldehyd

Aromatické aldehydy vznikají z ligninu třapiny a semen révy. Z alifatických aldehydů je nejvíce acetaldehydu, který způsobuje zvětralou příchuť při styku se vzduchem.

, 592x4. duben 2016Alkohol

Hlavní složkou alkoholů obsažených ve víně je etanol vznikající kvašením cukrů obsažených v moštu a výtěžnost se pohybuje kolem 51%. Jeho obsah se vyjadřuje v % obj. nebo g/l (1% obj.alkoholu = 8 g/l)... více

, 601x4. duben 2016Alkoholické víno

Je takové víno, jehož obsah alkoholu není vyvážen s ostatními složkami a tento je senzoricky velmi snadno identifikovatelný.

, 584x4. duben 2016Amarone

Červené víno z oblasti Valpolicella (Itálie) z hroznů dosušovaných na lískách. Cuveé z odrůd Corvina, Rondinella, Molinara. Hořko-sladké, kolem 15% alk.

, 618x4. duben 2016Amfora

Nádoba na víno z pálené hlíny s úzkým hrdlem, dole zašpičatělá, užívaná kdysi v Řecku a v Římě.

, 595x4. duben 2016Ampelografie

Nauka o druzích a odrůdách révy. Obecná zahrnuje systematiku, klasifikaci a metodiku ampelografických sledování. Speciální obsahuje popisy odrůd.

, 569x4. duben 2016Ampeloterapie

Léčení nemocí hroznovou nebo moštovou kúrou.

, 617x4. duben 2016Antokyany

Červená barviva obsažená v mladých červených vínech v množství 200-500 mg/l. Existuje větší množství látek tohoto typu v závislosti na odrůdě révy. Jejich molekula obsahuje jednu nebo dvě molekuly glu... více

, 557x4. duben 2016Aperitiv

Alkoholický nápoj podávaný před jídlem, který má povzbudit chuť k jídlu. Bývají to lihoviny nebo vína dezertní či vína ledová, případně bobulové výběry.

, 580x4. duben 2016Armagnac

Destilát vyrobený z mladých vín francouzské vinařské oblasti stejného jména.

, 695x4. duben 2016Aroma vína

Aroma vína je soubor látek přírodního původu, které jsou obsaženy ve víně a které lze senzoricky zachytit při čichové a chuťové zkoušce. Jsou zpravidla těkavé a do vína přicházejí buďto jako: 1. primá... více

, 591x4. duben 2016Aromatické víno

Je každé víno, u kterého je čichem zjistitelná příjemná odrůdová vůně hroznů, případná vůně získaná ležením vína v láhvi. Podle intenzity vůně jsou vína málo, silně nebo vysoce aromatická. Intenzita j... více

, 581x4. duben 2016Assemblage

Sestavování základního vína pro výrobu sektu z různých partií vín.

, 570x4. duben 2016Asti Spumante

Sladké šumivé víno vznikající primárním kvašením z moštu Moscato bianco v italské DOC vinařské oblasti Asti.

, 576x4. duben 2016Aszú

Označení pro tokajské 2-6 putnové výběry, přírodně sladká vína.

Zdroj: Velk vinask slovnk (publikovno se souhlasem autora)