Slovník (G)


, 1081x4. duben 2016Gallování vína

Kdysi dovoloval německý vinařský zákon rozpouštět řepný cukr užívaný k cukření vína ve vodě, a tím současně snižovat v nepříznivých ročnících obsah kyselin. Užíval se při tom přídavek vody až do 20% c... více

, 1082x4. duben 2016Geraniová příchuť

Příchuť a vůně, která se objevuje ve vínech konzervovaných kyselinou sorbovou.

, 1178x4. duben 2016Glukóza

Jednoduchý cukr (monosacharid), zkvasitelný kvasinkami. Na počátku zrání hroznů převažuje glukóza, později se obsah obou cukrů vyrovná. V moštu z vysoce vyzrálých hroznů je více glukózy, fruktóza se r... více

, 1202x4. duben 2016Glycerol

Je trojsytný alkohol nasládlé chuti, který dodává vínu plnou a hladkou chuť. Vzniká ve víně jako vedlejší produkt alkoholového kvašení.

, 1095x4. duben 2016Grand cru

Ve Francii jsou tak označována velká vína patřící do určité uznané apelace. Požadavky na jejich zařazení vytyčuje INAO - Institut National des Appelations d´Origine (Národní institut pro označení půvo... více

, 1230x4. duben 2016Grappa

Destilát získaný ze zkvašených matolin po lisování bílých odrůd nebo z matolin po vylisování červeného vína. Jeho hrubá chuť se zjemňuje ležením. Pojmenování grappa se užívá v Itálii, ve Francii se te... více

Zdroj: Velký vinařský slovník (publikováno se souhlasem autora)